Thursday, February 5, 2015

Nimi paperiin, kuva lehteen


Kirjoittaja: Sakari Pesonen

Tällä kertaa ei näytetty peukkua mutta fiilis oli vähintään yhtä hyvä kuin kehitysvaiheen allianssisopimuksen allekirjoitustilaisuudessa. Kehitysvaihe on nyt virallisesti ohi ja nimet toteutusvaiheen allianssisopimukseen kirjoitettu (21.1.2015). Kehitysvaihe oli todella antoisa ja tuloksekas, iso kiitos siitä hankkeen allianssikumppaneille joita tosiaan on yhdeksän kappaletta, Suomen laajin allianssi! Erikseen pitää vielä kiittää Merimieseläkekassaa ja Matti Jokista rohkeudesta, ensimmäinen kiinteistösijoittaja Suomessa joka käyttää allianssia rakennushankkeen toteutuksessa. Olen varma että tämä viitoittaa tietä muille rakennushankkeeseen ryhtyville ja nostaa rakennusalan tuottavuutta & laatua, aivan kuten Jussi Aho hesarissa kirjoitti!


Fira rakentaa Merimieseläkekassalle kerrostalon Suomen laajimmalla allianssi-mallilla

Isossa kuvassa ylärivi vasemmalta Tommi Hannuksela, Antti Rovamaa, Juha Pentikäinen, Jyri Kauppinen, Risto Karjalainen, Pekka Mäki, Sanna Lehtonen, Joonas Kanerva, Kimmo Perttu ja Juha Mannonen. Edessä oikealta Matti Jokinen, Miska Eriksson ja allekirjoittanut. Kuvat: Markus Sommers
Merimieseläkekassa (MEK) rakennuttaa Helsingin Kruunuvuorenrantaan asuinkerrostalon allianssihankkeena. Toteutusvaiheen allianssihankkeessa on mukana yhteensä yhdeksän eri sopimuskumppania, mikä tekee siitä Suomen laajimman allianssin. Fira Oy toimii hankkeen päätoteuttajana. Kohteen allianssiasiantuntijana on toiminut Vison Alliance Partners Oy.

Kruunuvuorenrantaan rakennettavaan As Oy Kruunuvuoren Ankkuriin tehdään 75 vuokra-asuntoa. Arkkitehtisuunnittelun perustana on suunnittelusta järjestetty arkkitehtisuunnittelukilpailu, jonka tuloksena Sigge  Arkkitehdit Oy valittiin suunnittelijaksi. Lopullinen toteutussuunnitelma on laadittu allianssiin kiinnitettyjen suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden yhteistyönä viime vuonna käynnistyneen kehitysvaiheen aikana. Hankkeen päätoteuttajana toimiva Fira vastaa siitä, että monen sopimuskumppanin allianssihanke etenee tilaajan näkökulmasta kokonaistaloudellisesti fiksuimmalla tavalla.

– Allianssihankkeessa katsotaan kokonaisuutta, kun perinteisissä rakennushankkeissa keskitytään liian usein vain kunkin yksittäisen vaiheen osaoptimointiin. Allianssissa kaikki toimijat auttavat tilaajaa tekemään laadullisesti sekä kokonaistaloudellisesti tarkoituksenmukaisimpia ja parhaita ratkaisuja, sillä jo suunnittelun edetessä osataan ennakoida sitä, mistä yhteisesti asetettujen tavoitteiden mukaan rakennettava  laatu ja rakennusvaiheen kustannukset muodostuvat. Kokonaistaloudellisesti parhaat valinnat tarkoittavat sitä, että niissä on otettu huomioon erityisesti rakennuksen elinkaari ja ylläpito, sanoo Sakari Pesonen, Firan allianssiliiketoiminnan prosessinomistaja.

– MEK on ensimmäinen suomalainen kiinteistösijoittaja, joka käyttää allianssia rakennushankkeen toteutuksessa. Allianssilla MEK tavoittelee vuokra-asunnoille korkeaa laatua ja käyttäjätyytyväisyyttä sekä pienempiä elinkaarikustannuksia. Allianssi toimii näiden tavoitteiden pohjalta, sanoo Jani Saarinen, Vison Alliance Partners Oy:n osakas.
As Oy Kruunuvuoren Ankkurin toteutusvaiheen allianssissa ovat Merimieseläkekassan ja Firan lisäksi mukana Sigge Arkkitehdit Oy, Sweco Rakennetekniikka Oy, Sähköinsinööritoimisto J Mannonen, Climaconsult Finland Oy, EMC Talotekniikka Oy, Top Building Oy sekä Maarakennusliike Louhintahiekka Oy.

– Allianssissa on yhteinen kaupallinen malli, jonka yhteiset tavoitteet osapuolet jakavat. Käytännössä myös onnistumiset ja tappiot ovat yhteisiä. Esimerkiksi hankkeelle on asetettu viiden vuoden takuuaika. Jos korjattavaa tänä aikana ilmaantuu, on vastuu siitä koko allianssilla. Allianssi perustuu läpinäkyvyyteen ja luottamukseen. Kyse on tilaajan tarpeisiin vastaamisesta eli palveluliiketoiminnasta, kertoo Pesonen.

Lisätietoja:

Matti Jokinen
Merimieseläkekassa
Projektipäällikkö
Puh. +38 50 050 0828
Sähköposti: matti.jokinen(@)merimieselakekassa.fi

Sakari Pesonen
Allianssiliiketoiminta, prosessinomistaja
Fira Oy
Puh. +358 40 120 7442
Sähköposti: sakari.pesonen(@)fira.fi 

Jani Saarinen
Osakas
Vison Alliance Partners Oy
Puh. +358 40 062 5670
Sähköposti: jani.saarinen(@)vison.fi