Friday, March 27, 2015

Suunnittelutyökö hauskaa!?

Kirjoittaja: Sakari Pesonen 

Taas on mennyt ihan liian paljon aikaa viimeisimmästä blogimerkinnästä, pahoittelut. Viestinnän ammattilaiset ovat minulle kertoneet, että postauksia pitäisi tehdä vähintään 2 kuukaudessa jotta lukijoiden kiinnostus ja jatkuvuus säilyy. Tämä on kova vaatimus, mutta onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Yksi Ankkurin allianssikumppaneista, Swecon Risto Karjalainen lähetti minulle alla olevan tekstin julkaistavaksi. Kiitos Risto avusta! 

Kirjoittaja: Risto Karjalainen,  Sweco Rakennetekniikka Oy Lounais-Suomi

Rakennesuunnittelijan näkökulmasta allianssimuotoinen suunnittelu tuo aivan erilaisen asennoitumisen ja suhtautumisen suunnittelutyöhön. Kun ”läskiluut” pannaan samaan tilaan, big roomiin, rakennesuunnittelu muuttuu hauskaksi. Perinteisenä suunnittelukäytäntönä on yleisesti hyväksytty toimintamalli, jossa tilaaja asettaa tiukkoja reunaehtoja ja joskus jopa epärealistisia tavoitteita. Tähän nojautuen viimevuosien aikana rakennesuunnittelu ei ole enää tässä mielessä ollut hauskaa!

Suunnittelu big roomissa on hauskaa! Tässä yhteistyötä tekevät (vasemmalta) Ankkurin vastava työnjohtaja Jyri Kauppinen,  Maanrakennus Louhintahiekan Kimmo Perttu, Risto Karjalainen sekä Sigge Arkkitehtien Joonas Kanerva. 


”Allianssin parhaaksi” kiteyttää lyhykäisyydessään koko suunnitteluprosessin. Toki tässäkin allianssiprojektissa näitä kipupisteitä on aina ollut, mutta aina on joustavuutta löytynyt niin urakoitsijan puolelta kuin tilaajankin puolelta puhumattakaan suunnittelijoiden puolelta. Kun alusta asti on pidetty kirkkaana mielessä, että monttuvaihe tehdään keväällä, runko nousee kesällä ja vaippa on ummessa ennen talvea niin onko tuossa aikataulutuksessa sitten muutamalla viikolla niin väliä.

Nyt kun kehitysvaihe on takanapäin ja toteutusvaiheestakin jo yli 50% suunniteltu on Sweco Rakennetekniikka Oy Lounais-Suomen projektiryhmä hitsautunut hyvin yhteen. Suunnittelutuotoksia kommentoidaan aina urakoitsijan kautta ja hyväksytään big roomissa ”tuotantoon”. Tekla-malli päivitetään viikoittain maanantaiaamuisin projektipankkiin. Rakennesuunnittelu on avointa ja sitä voi kommentoida ja pitääkin kommentoida. Kun rakennesuunnittelu palastellaan viikon pituisiin tavoite jaksoihin  on tuloksena tiiviimpää yhteydenpitoa.