Tuesday, October 14, 2014

Mikä ihmeen Big Room?!

Kirjoittaja: Sakari Pesonen (Fira Oy)

Kirjoittamalla googleen hakusanat "Big Room rakentaminen" löytyy 132.000 tulosta. Aika paljon! Väitän että vielä muutama vuosi sitten tuloksia olisi ollut muutama tuhat. Aiheesta on tullut kuuma ja se tuntuu kiinnostavan tilaajia enemmässä määrin. Eikä suotta! Noissa 132.000 tuloksessa löytyy eri ihmisten näkemyksiä siitä mitä Big Room tarkoittaa. Päätin kantaa oman korteni kekoon.

Yksinkertaisimmillaan voisi sanoa että Big Room on projektiin kuuluva tila joka mahdollistaa hankkeen tilaajan, suunnittelijoiden, rakentajien ja muiden sidosryhmien yhdessä työskentelyn kasvokkain. Osapuolet tapaavat yhtenä tai useampana päivänä viikossa Big Roomissa.

Tila
Laittamalla ihmiset yhteiseen tilaan ilman johtamista ja toimintaprosesseja, ei synny tehokasta Big Roomia vaan ennemminkin Big Brother. Tätä televisioviihteen helmeä emme tietenkään halua, siksi jonkun Big Roomissa työskentelevistä osapuolista tulee toimia fasilitaattorina. Fasilitaattorin rooli on mielenkiintoinen ja vaatii tavalliselta rakennusinsinööriltä paljon opettelua. Itse osallistuin Firalla kahden päivän koulutukseen aiheesta, siitä huolimatta tuntuu että paljon on vielä opittavaa.

Fasilitoija auttaa muita osapuolia parempiin suorituksiin
Fasilitoinnin voi ajatella olevan "pehmeätä" vaikuttamista Big Roomissa työskentelevien tuottavuuteen. Kuitenkin myös "kovaa" vaikuttamista tarvitaan. Kovalla vaikuttamisella tarkoitan työkaluja ja -menetelmiä, joiden avulla kehittämistyö etenee määrätietoisesti tilaajan tavoitteisiin. Se missä määrin näitä pehmeitä ja kovia työkaluja hyödynnetään, riippuu hankkeesta, tilaajasta ja muista osapuolista. Liian kova aikatauluun pakottaminen tappaa helposti luovuuden ja halun kehittää hanketta. Toisaalta Big Room työskentely ei voi olla pelkkää kahvittelua. Tätä pelkäävät erityisesti ne tahot ketkä eivät koskaan Big Roomissa ole työskennelleet.

Oma mielipiteeni on että Big Room sopii erilaisiin hankemalleihin ja on ehdottoman suositeltava kaikille tilaajille. Big Room tuo hankkeeseen suoria ja epäsuoria hyötyjä.

  • Epäsuora: Big Roomissa työskentelevät ryhmän jäsenet tutustuvat toisiinsa ja haluavat auttaa toinen toisiaan hankkeen läpiviennissä. Joustavuus lisääntyy. 
  • Suora: Viestintä ja kommunikointi tehostuu Big Room työskentelyn seurauksena
    • Tilaajan vaatimukset ja toiveet pystytään huomioimaan paremmin
    • Saadaan enemmän suunnittelun laatua parantavia innovaatioita
    • Suunnitelmaratkaisut ovat yhteensopivia ja täydentävät toisiaan
    • Urakoitsijoiden osaamista pystytään käyttämään suunnittelun apuna
    • Vähemmän odottamista (informaation oikea-aikaisuus)
    • Vähemmän virheitä (vähemmän suunnittelua "arvaamalla") 
    • Suunnittelun nopea läpimenoaika (vähemmän odottamista, vähemmän korjattavia virheitä)
      • KOKONAISTALOUDELLISESTI PARAS RATKAISU, TEHOKAS TUOTANTO